Hanneke
van Veen

Even voorstellen...

Meer weten over sparen?

Op basis van dit weblog verscheen een boek:
Het kan alleen maar beter worden & andere opbeurende verhalen
Via deze website te bestellen, zonder verzendkosten.
KLIK HIER

Archief 2009, week 38

Mijn-spaarrente.nl (15 september 2009)
Op 7 september lanceerden we www.mijn-spaarrente.nl, een service die vooral de grote Nederlandse banken nalaten hun klanten te bieden.
Nu kan iedereen (gratis) precies in de gaten houden wat er gebeurt met de rente op zijn of haar spaarrekening, zodat de rente niet meer stiekem verlaagd kan worden met het beruchte Dakpannen-systeem. Lees daarover alles op de nieuwe site.
Je kunt er trouwens ook elke andere spaarvorm mee “monitoren“.
Het is een genoegen te constateren dat maar liefst 5.000 abonnees zich aanmeldden de afgelopen dagen. En blijkbaar de juiste doelgroep, want de banken waarvan de meeste meldingen werden genoteerd, zijn (in die volgorde): ING, Rabo en ABN-Amro, waar zo“n 80% van al het Nederlandse spaargeld staat (vaak te verpieteren).

Vandaag plaats ik een stuk dat door Rob is gepubliceerd op www.robvaneeden.nl.

Een nachtje BBC World Service (5 september 2009)
Al sinds mijn tienerjaren luister ik naar de World Service. Het klinkt als een oude man, en dat ben ik ook: de wereld is er niet op vooruitgegaan. Een greep uit het nieuws van vannacht:

  • Een Amerikaanse soldaat is veroordeeld tot vijf maal levenslang voor (met een aantal maten in dronkenschap) het huis van een Iraaks gezin binnendringen, voor de ogen van een veertienjarig meisje haar ouders en vijfjarig zusje op beestachtige wijze afmaken. En haar vervolgens verkrachten. Om de sporen te verwijderen werd zij daarna doodgeschoten en in brand gestoken. Een maat die op de uitkijk stond kreeg 27 maanden met mogelijkheid tot strafvermindering.
  • In Sierra Leone is door de regering een (van de vele) spookklinieken gesloten, waarin de bevolking medische hulp wordt aangeboden, maar die alleen uit zijn op hun geld en goederen. Patiėnten met ernstige ziekten krijgen niets dan zout water te drinken. Bij een man met een blindedarmontsteking werden de genitaliėn verwijderd. Dit soort klinieken wordt door vanuit het buitenland opererende criminele organisaties opgezet, soms met ontwikkelingshulp van internationale organisaties.
  • Een onderzoek in Milaan en Madrid toont aan dat Roma-kinderen onder de veertien jaar door internationaal opererende criminele bendes, van jongs af aan worden opgeleid tot zakkenrollers en dieven. Vooral de overvaltechniek in tweetallen bij pinautomaten levert reuzewinsten op, tussen de 500 en 2500 euro per dag. Jaaromzetten van 1 tot 2 ton per kind per jaar zijn normaal. Onder bedreiging worden pinners gedwongen het maximum bedrag op te nemen en bestolen. De politie staat machteloos, want onder de veertien jaar is vervolging onmogelijk. Ook als ze opgepakt worden, staan de kinderen binnen een paar uur weer op straat. Zelf houden ze niets over van hun “werk“ dat ze 12 tot 16 uur per dag moeten doen. Ze zijn gevangenen van de bendes en leven onder mensonterende omstandigheden.
  • De ministertop in London zal het niet eens worden over de beperking van bonussen, ondanks de door Brown, Merkel en Sarkozie uitgesproken intenties om de bankwereld aan banden te leggen. Amerika en Engeland (bij monde van hun ministers van Financiėn) zullen geen overeenkomst tekenen, omdat de economie nu eenmaal “afhankelijk“ is van de bankwereld en die kan niet functioneren zonder bonussen.
  • Confessions of a City Girl, een net uitgekomen boek over de levensstijl van de beursjongens (en een enkel meisje, de schrijfster van het boek) in de Londense City: Lamborghini“s, lapdancen, bordelen en cocaļne. Dit alles gefinancieerd door de winsten uit derivatenhandel, gelegaliseerde piramidespellen die inmiddels al weer aardig op gang beginnen te komen. De crisis is voorbij!

O ja, die was ik nog vergeten: In Noord Australiė werd twee jaar geleden - na jaren getouwtrek en discussie - eindelijk een plan goedgekeurd om gemeenschappen van Aborigines te steunen met met honderden goede, nieuw te bouwen woningen, scholen e.d. Maar liefst 550 miljoen dollar was daarvoor beschikbaar. Nu blijkt een aanzienlijk deel van het geld op te zijn, zonder dat ook maar één woning is gebouwd. De deelstaatregering staat op wankelen.