Hanneke
van Veen

Even voorstellen...

Meer weten over sparen?

Op basis van dit weblog verscheen een boek:
Het kan alleen maar beter worden & andere opbeurende verhalen
Via deze website te bestellen, zonder verzendkosten.
KLIK HIER

Archief 2007, week 42

Nivonhuizen (19 oktober 2007)
We logeren een aantal dagen in een Nivonhuis in Overijssel en besluiten een extra nacht te blijven, omdat er een groep van ongeveer honderd gitaristen komt spelen. Dat willen we wel eens meemaken. Het is al een drukte van belang. Vanuit ons raam zien we groepjes ouders en kinderen met gitaren, stoelen, schalen met etenswaren en tassen langslopen op weg naar het grote grasveld waar het allemaal gaat gebeuren.

Nivonhuizen zijn bijzonder geschikt voor dergelijke evenementen. Het eerste Nivon- of Natuurvriendenhuis is in 1929 opgericht en in Nederland zijn er nu vijftien, maar ze komen ook voor in BelgiŽ, Duitsland en Frankrijk. Wij leerden die huizen ongeveer vijfentwintig jaar geleden kennen als aantrekkelijk en goedkoop alternatief voor hotel of zomerhuisje. We gaan er zo af en toe een paar dagen of midweek naar toe. De meeste van de  Nederlandse huizen kennen we inmiddels van binnen en van buiten. Ze liggen allemaal midden in de natuur, in de duinen, op de hei, aan het water of in een bos. Soms ook langs bekende wandelroutes.

De kosten voor een overnachting of langere vakantieperiode zijn laag. We betalen als niet-leden € 14.70 p.p. per nacht in het laagseizoen (leden € 11.20).  Men slaapt in eenvoudige een-, twee- of meerpersoonskamers en er kan gekookt worden in grote ruime keukens, waar werkelijk alles op het gebied van keukenapparatuur aanwezig is.
Vroeger was het er nogal braaf, werd je raar en wat beschuldigend aangekeken als je in de gemeenschappelijke eetzaal naast de schaal met spaghetti ook een flesje wijn op tafel zette, maar die tijd is al lang voorbij. En in een aantal huizen is het corvee (eens in de paar dagen een kwartier of half uurtje een schoonmaakklusje doen) ook afgeschaft.

Dit keer zijn we in de Krikkenhaar en de afgelopen dagen was het vrij stil, maar in het weekend komt een grote familie hier hun jaarlijkse familiereŁnie houden. Men rekent dit keer op maar liefst 92 personen,  oudjes en babyīs meegerekend. Het is nu de vrijdag ervoor en in de keuken is een voorbereidingsgroep hard aan het werk. Ik zie wasteilen vol schoongemaakte sperziebonen, mannen sjouwen met ladingen boodschappen en taartdozen in de koelkasten verdwijnen. En dan is er vanavond ook nog die muziekgroep…

Buiten zien we de gitaristen (duidelijk herkenbaar aan het instrument op hun rug of onder de arm) en vergezeld van hun aanhang plaatsnemen in een enorme kring rond het kampvuur.
De muziekleraar, een vrolijke man die goed speelt en een leuke stem heeft weet de hele club goed aan de gang te krijgen, en wij kijken en luisteren geamuseerd en soms ontroerd toe. Het is duidelijk dat er geroutineerde spelers zijn en beginners, maar het samen spelen gaat hen goed af. Wat ontzettend leuk om zoiets mee te maken, Iedereen zit geconcentreerd te spelen met of zonder muziek voor de neus. Het vuur brandt, er zijn hapjes en drankjes, kleine kinderen rennen tussen de gespeelde nummers achter elkaar aan en de stemming is uitstekend. Ik merk dat ik een beetje jaloers ben. Als kind heb ik iets dergelijks nooit meegemaakt. En in de stad zie ik het ook niet zo snel gebeuren. Goed dat er plekken zijn waar dit wel kan.

Meer info over Nivonhuizen: www.nivon.nl.