Hanneke
van Veen

Even voorstellen...

Meer weten over sparen?

Op basis van dit weblog verscheen een boek:
Het kan alleen maar beter worden & andere opbeurende verhalen
Via deze website te bestellen, zonder verzendkosten.
KLIK HIER

Archief 2005, week 45

13 november 2005

De kaboutertjes, een coproductie

Een tweede huisje is in het begin leuk, maar kan na verloop van tijd een last worden. Het nieuwe is eraf, er is toch wel veel werk elke keer aan onderhoud of tuin. En er zijn andere plekken waar je ook wel eens een vakantie of weekend wilt doorbrengen. Rob en ik bedachten een ludieke oplossing voor dit luxeprobleem.

Op dat idee kwamen we tijdens een vakantie in het Franse tweede huis van een vriendin. Zij kwam daar weliswaar nog steeds met plezier, een paar maal per jaar, en liet er ook familie en bekenden bivakkeren, maar er was nog steeds veel werk waar ze maar niet aan toe kwam. Ook wij maakten een aantal keren van het huis gebruik, voelden ons er bijzonder op ons gemak en genoten van de prachtige omgeving.

In ruil voor de geboden gastvrijheid besloten we het een en ander terug te doen. We kochten onderdelen en repareerden een kapotte parasol, verwijderden oude etenswaren uit kasten, repareerden gordijnen, maakten overal grondig schoon en verzorgden de tuin. We deden het met plezier en maakten er grapjes over: we doen net of de kaboutertjes langs geweest zijn. Toch pakte het - tot onze spijt - heel anders uit dan we verwacht hadden. Wat als een verrassing bedoeld was, werd opgevat als kritiek en helemaal niet op prijs gesteld.

Later huurden we, eveneens in Frankrijk, een huis van een andere vriendin. Na een aantal dagen kreeg ik veel zin om wat in de enorme tuin te doen en al het onkruid van het terras te verwijderen. Dit keer belde ik eerst op, om te vragen of het wel goed was. De eigenares

was direct enthousiast en vroeg of ik alsjeblieft ook naar de lelies wilde kijken die in het voorjaar in groten getale waren geplant. Ik ging direct aan de gang, want de hele dag leuke dingen doen is ook niet alles. De lelies bleken onder de slakken te zitten en waren overwoekerd met onkruid. Dit keer werden mijn inspanningen wel gewaardeerd.

Volgend jaar gaan we voor meer dan een half jaar sabbatical vieren. Vrienden en kennissen met aantrekkelijke huizen in binnen- en buitenland benaderen we nu met ons kaboutertjesaanbod in ruil voor een gratis of afgeprijsd verblijf. En dat begint te werken. We hebben al drie, zo goed als zekere adressen in NormandiŽ, aan de voet van de PyreneeŽn en in SardiniŽ. Suggesties zijn van harte welkom.

PS Dit verhaal verschijnt tegelijkertijd op www.robvaneeden.nl