Hanneke
van Veen

Even voorstellen...

Meer weten over sparen?

Op basis van dit weblog verscheen een boek:
Het kan alleen maar beter worden & andere opbeurende verhalen
Via deze website te bestellen, zonder verzendkosten.
KLIK HIER

Archief 2004, week 36

30 augustus 2004

Gespecialiseerde thuiszorg (4)
Cultuurverschillen

Ik kom in de functie van gespecialiseerd gezinsverzorger al enige tijd bij een mijnheer die geboren is in een ver en nauwelijks ontwikkeld buitenland. Naar onze maatstaven althans. Daar heeft hij een groot deel van zijn leven gewoond. Hoe hij uiteindelijk in Nederland verzeild geraakt is doet hier niet ter zake. Op een ochtend beklaagt mijn client zich weer eens over zijn woonsituatie.

Mijnheer betoogt dat hij zijn huur keurig op tijd betaalt en dat niemand last van hem heeft. Daarom snapt hij niet dat de huisbaas (een grote woningbouwvereniging) niets wil doen tegen een buurman die er een nogal luidruchtige levenswijze op na houdt. Vooral s nachts ergert hij zich aan gestamp, slaan met deuren en ander lawaai. Een medewerker van de woningbouwvereniging en een consulent van de Sociale Dienst zijn na herhaald aandringen vorig jaar samen bij hem op huisbezoek geweest om de situatie met hem te bespreken.

Verontwaardigd vertelt mijnheer me het volgende. Ze wilden me geen ander huis geven en ook die buurman niet uit zijn huis zetten. Toen heb ik die man van de Sociale Dienst gevraagd me geld te geven voor een geweer, zodat ik eerst die buurman en dan mezelf dood zou kunnen schieten. Bij de herinnering aan dit gesprek windt hij zich weer op. En, wat was hun reactie, vraag ik. Hij kijkt me aan alsof hij nog steeds niet begrijpt waarom ze niet op dit uiterst praktische voorstel van hem zijn ingegaan. Ze wilden het me niet geven!?