Hanneke
van Veen

Even voorstellen...

Meer weten over sparen?

Op basis van dit weblog verscheen een boek:
Het kan alleen maar beter worden & andere opbeurende verhalen
Via deze website te bestellen, zonder verzendkosten.
KLIK HIER

Archief 2004, week 31

29 juli 2004

Gekrioel

Via Bieslog, de weblog van Wim de Bie, gevonden: gekke websites met krioelende poppetjes.

Poppetjes 1
Poppetjes 2
Bieslog

26 juli 2004

Goed voor het milieu n je portemonnee

De glas- en papierbakken zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ook kleding en schoeisel kun je kwijt in containers die meestal bij winkels staan. Goede initiatieven voor het milieu, want recycling en hergebruik zijn beter dan storten of verbranden. Sinds een aantal jaren zijn er door het hele land ook rode autos met groene opdruk te zien die je voor een dag of langer, maar ook voor slechts een uur kunt huren. Een eigen auto voor de deur wordt hiermee voor een grote groep mensen overbodig. Greenwheels: winst op milieuterrein maar ook financieel.

Wij namen een aantal jaren geleden een abonnement op Greenwheels. Er waren toen nog vrij weinig uitgiftepunten. Nu staan ze overal over de stad verspreid, en niet bij een verhuurbedrijf, maar gewoon op straat. Dat was direct stukken prettiger dan bij een 'normaal' autoverhuurbedrijf, waar je vaak een eind naartoe moet fietsen of trammen, waar je een borg moet betalen etc. Je gaat gewoon naar de op een vaste plaats geparkeerde auto. Ook hoef je niet minimaal een dag te huren. En reserveren kan je tot een half uur van tevoren via internet of telefoon, makkelijk en snel.

Sinds kort is het helemaal ideaal, het aantal auto's is flink uitgebreid in Den Haag, waar nu 39 wagens (allemaal Peugeots 206) beschikbaar zijn. In een straal van minder dan twee tien minuten lopen staat er een aantal op ons te wachten. Als er een of meer bezet zijn is er altijd wel een andere die ook vlak bij is op te halen. Ook in de inmiddels 22 andere (grotere) steden is het aantal flink aan het groeien.
Overigens maken we er slechts een twee of drie keer per maand gebruik van. Alle klussen waarbij een auto erg handig is combineren we. Boodschappen doen bij de Aldi, glas en papier wegbrengen, spullen afleveren bij Emmaus, zakken potgrond halen bij een tuincentrum etc.

Feestelijke uitreiking van de zoveelste Greenwheels-auto op het Spuiplein in Den Haag.

Op de site van Greenwheels is veel informatie te vinden voor particulieren en bedrijven. Over het milieu staat er het volgende:
Op basis van onderzoek verwacht het Ministerie van Verkeer en Waterstaat dat in 2010 400.000 mensen zijn overgestapt op Greenwheels of een soortgelijk alternatief. De milieuwinst bij 400.000 abonnees is dat:
- 65.200 auto's minder nodig zijn;
- Parkeerruimte ter grote van 600 voetbalvelden vermeden wordt;
- 3 miljard minder autokilometers worden verreden;
- CO2-reductie van 0,34 Megaton of ongeveer 11% van de taakstelling die in het klimaatbeleid van het Ministerie van VROM aan het verkeer is opgelegd.

De kosten zijn laag, we betalen per maand tussen de 20 en 40 euro, afhankelijk van de afstand en duur van de ritten. Maar het is ook bijzonder prettig dat je niets te maken hebt met aanschaf, inruil, onderhoud, schoonmaken, stalling, verzekeringen e.d. Zodra je de auto weer hebt ingeleverd ben je van de verantwoordelijkheid af. Dat voelt licht. En je hoeft nergens een sleutel op te halen of af te geven. Nadat je telefonisch of per internet gereserveerd hebt loop je naar jouw' auto toe. De deur gaat vanzelf open als je het abonnementspasje op een bepaalde plek tegen de voorruit houdt. Daarna voer je binnen een pincode in en kun je de autosleutels uit een speciaal vakje halen en wegrijden. Afsluiten gebeurt op de omgekeerde manier.

Voor mensen die bijna dagelijks een auto nodig hebben is Greenwheels niet aan te raden, want te duur, ook voor vakantiereizen. Voor korte of langere stadsritten en af en toe wat verder is het ideaal. Overigens kan je als abonnee van Greenwheels wel voordeliger huren bij bepaalde verhuurbedrijven waarmee ze samenwerken. Nu is de dichtstbijzijnde Greenwheels nog twee minuten lopen, maar wie weet staat er binnenkort een in onze straat.