Hanneke
van Veen

Even voorstellen...

Meer weten over sparen?

Op basis van dit weblog verscheen een boek:
Het kan alleen maar beter worden & andere opbeurende verhalen
Via deze website te bestellen, zonder verzendkosten.
KLIK HIER

Archief 2004, week 22

29 mei 2004

Struinen in Haagse tuinen

Op 5 en 6 juni 2004 kan men in Den Haag voor het eerst een blik werpen op bijzondere particuliere en andere tuinen die normaal niet toegankelijk zijn. Wij doen met onze tuin mee en zijn druk bezig met de voorbereidingen.

Bij die voorbereidingen hoorde ook een bezoek aan een aantal tuinen in Amsterdam twee weken geleden. Daar bestaat het 'Open tuinen weekend' al jaren. Wij zagen zes tuinen aan de Herengracht en de Keizersgracht. Tuinen met imponerende bomen, buxushagen, bloeiende rododendrons, vijvers en beelden.
Allemaal behoorlijk groot op één tuin na, die juist piepklein was. Een tuin kan je het nauwelijks noemen. Het is meer een binnenplaatsje, waar op een heel bijzondere manier een ruimte-effect is gecreëerd door een bijzondere muurschildering. Heel grappig.

In Den Haag doen enkele grote bijzondere tuinen mee, maar ook heel kleine, en zelfs een daktuin. De kosten zijn laag. Voor slechts € 2,50 (per persoon) is een routebeschrijving met  adressen te verkrijgen. De wandeling duurt ongeveer 2 uur.
Nadere informatie over verkooppunten: Struinen in Haagse tuinen.

27 mei 2004

Lekker tuinieren!

Als je allebei werkt en een gezin hebt moet je woekeren met tijd. Werken in de tuin heeft dan vaak geen hoge prioriteit. Tijdens een korte fietsvakantie zag ik iets nieuws: overal grindtuinen, dé oplossing voor tweeverdieners. De trend van een aantal jaren geleden om in je tuin een bankje neer te zetten met daarop pompoenen en een bezem ernaast is blijkbaar achterhaald.

Het concept voor de grindtuin is eenvoudig. Eerst alles wat groen is radicaal uit de tuin verwijderen. Bomen omzagen, heesters uitrukken, gazons afgraven en de rest onderspitten. Daarna alles egaliseren en afdekken met stugge zwarte plastic lappen om te voorkomen dat er ooit nog een zaadje kan ontkiemen of sprietje tussen de stenen naar boven kan piepen. Bestel dan een flinke lading stenen. De ouderwetse ronde kiezelstenen zijn nog wel leverbaar, maar als je een beetje trendgevoel hebt, koopt je van dat gemene scherpe spul dat in allerlei tinten aangeboden wordt. Grijs, roze, wit, geel of zwart. Handig als je niet wilt dat de kinderen de nieuwe tuin betreden. Na één keer op hun knieën vallen zijn ze voorgoed genezen.

Maar dan bent u er nog niet. Als u wilt dat uw tuin zich onderscheidt van anderen in de nieuwbouwwijk, en wie wil dat niet, moet er nog een portie creativiteit tegenaan gesmeten worden. Wij zagen leuke voorbeelden. Een grijze steenvlakte met daarop drie grote keien, duidelijk zen-geïnspireerd. Een roze met vijf rechtopstaande kale boomstammetjes van verschillende lengte. Of wat dacht u van een witte grindbak met witte rotsblokken. Of meer kleuren kunstig afgewisseld in spannende patronen. Er waren zelfs enkele tuinen waar men aangedurfd had er... iets te laten groeien. Al vind ik dat wel wat inconsequent. Daar was een gat in het plastic gemaakt en er stak een miezerig boompje uit. Heel aangrijpend. En educatief, zo kun je de kinderen toch iets van de natuur laten zien.

Tot slot. Wilt u niet meedoen aan dit moderne gedoe en toch een onderhoudsarme tuin? Laat de hele tuin betegelen. Sprekende voorbeelden hebben we hier en daar ook al gezien, eveneens in fraaie patronen. Met de hogedrukspuit kun je in het weekend in een wip het minste geringste beetje groene aanslag of mosvorming wegspuiten. Succes ermee!

25 mei 2004

Wie gelooft er nog in de ooievaar?

Kijk hier wat NU.nl daarover meldt!